Kanser Haberleri

Kanser Haberleri

İstanbul’da ilaç vurgunu: 5 gözaltı

İstanbul'da bir hastanede çalındığı belli olmaması için yerine su doldurdukları kanser ilaçlarını satarak 5 milyon liraya yakın dolandırıcılık yaptığı belirlenen ve aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu 5 kişi yakalandı.

Araştırma: Bill Gates'in yapay eti insanlarda kansere neden oluyor

Yapılan bir çalışmada, Bill Gates'in Laboratuvarında yetiştirilen etin insanlarda kansere neden olduğu belirtildi.

Gıdaların raf ömrünü uzatan projeleri ile Türkiye ikincisi oldular

Kültür Fen Lisesi, bu yıl 51'incisi düzenlenen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, kimya dalında Türkiye ikincisi oldu. 12 dalda 216 projenin yer aldığı yarışmada 10'uncu sınıf öğrencileri Yusuf Kaan Güreler ve Eren Uzunöz, danışman öğretmenleri Hande Akarlar eşliğinde 'Kitosan Kurkumin ve Zeytin Yaprağı Ekstraktı Katkılı Anti-bakteriyel Yenilebilir Gıda Ambalajı' konulu projeleriyle başarıya ulaştı. Projelerinde, zeytin ağacının faydalarından yararlanan öğrenciler, yenilebilir anti-bakteriyel ve anti-viral ambalajlar elde ederek günümüzde kullanılan kanserojen ve toksisiteye sahip ambalajların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Sağlıklı karaciğer için tüketilmemesi gereken besinler

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, günümüzün en büyük sorunlarından biri haline gelen karaciğer yağlanmasına ilişkin beslenme önerisinde bulundu. Her 3 kişiden birini etkileyen karaciğer yağlanmasına dikkati çeken Prof. Dr. Yaprak, 'Önlem alınmazsa zamanla karaciğerde siroz veya kansere yol açabilir. Karaciğerde görülen yağlanma basit yağlanma şeklinde kalabileceği gibi daha ileri evrelerde iltihapta eklenirse karaciğer sirozu gelişme riski de artar. Karaciğerinde yağlanmaya ilaveten yoğun iltihapta gelişmiş olan kişilerde 10 yıl içinde karaciğerde siroz veya kanser gelişme riski yüzde 5 ila 10 arasındadır. Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşme de ilave olursa siroz riski yüzde 30'a yükselir' dedi.

Uzmandan korkutan uyarı: Sigara içme yaşı 15’in altında

Türkiye'de sigara kullanım yaşının 15'in altına inmesinin tehlikeli boyutlarına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, gençlerde elektronik sigaranın da yaygınlaştığını belirtti.

11 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7'si kanser, 4'ü Multipl Skleroz (MS) tedavisinde kullanılmak üzere 11 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı.

Kanser tedavisinde 'uzay neşteri'

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesi'ndeki 'CyberKnife' sistemiyle hastalar, ameliyatsız kanser tedavisi olabiliyor.

En sinsi kanser türlerinden pankreas kanserinde bu belirtilere dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Kement, pankreas kanserinin önemli belirtilerine dikkat çekti ve riski azaltabilecek besinleri sıraladı.

Sindirim sistemi kanserleri gençlerde de görülüyor

Memorial Bahçelievler Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Erdem Akbal ve Doç. Dr. Salih Boğa önderliğinde düzenlenen 'Vakalarla Kolorektal Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD)'  toplantısında sindirim sistemi kanserlerinde ESD yöntemi mercek altına alındı. Ülkemizin ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen 100'ü aşkın katılımcıya, uluslararası arenadaki en ünlü gastroenterologlardan biri olan Japonya Jichi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yoshikazu Hayashi eşliğinde eğitim verildi. 50 yaş altındaki kişilerde sindirim sistemi kanserlerinde belirli bir oranda artış olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Akbal 'Bu artış 40'lı yaşlarda başlamıyor, maalesef 20'li yaşlardan itibaren kalın bağırsak kanseri riskinde artış var' diye konuştu.

Elektronik sigara kaçakçılığının boyutu 3,5 milyar dolara ulaştı

Son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılan ve 2013 yılında yasaklanmasına rağmen hala kolayca edinilebilen elektronik sigaraların karanlık yüzünü anlatan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, 'Elektronik sigara dediğimiz nesne için, sanki sigara kadar zararlı değilmiş gibi bir algı oluşturuldu. Halbuki e-sigara kullananlarda kanser riski, sigara kullananlara göre 10 kat daha fazla. Çünkü sigara tütün gibi doğal bir bitkinin kimyasal işlemlerden geçirilmesinden sonra üretiliyor. E-sigara ise tamamen kimyasal bir yapıya sahip' diye konuştu.

Kanser teşhisinde maliyet 20 kat düşecek

Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı CERN'de gerçekleştirilen projenin çok küçük bir versiyonu olan 'Türk Dairesel Parçacık Hızlandırıcısı' Özyeğin Üniversitesi'nde görev yapan fizikçiler tarafından hayata geçirilecek. Kanser teşhisinin maliyetini büyük oranda düşürmesi hedeflenen projede sona gelindi. İki Türk fizikçi Dr. Öğr. Üyesi Alper Hayreter ve Dr. Öğr. Üyesi Bora Işıldak tarafından 2017 yılından bu yana gerçekleştirilen çalışmalar 6 ay içinde sona erecek. Şu an prototip aşamasında olan 'Türk Dairesel Parçacık Hızlandırıcısı' Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından lisans alındıktan sonra kullanılabilecek. Kanser teşhisinde büyük önem taşıyan PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) taramalarında kullanılan radyoizotoplar yaklaşık 20 kat daha az maliyetle Türkiye'de üretilebilecek.

Bu yöntemlerle katkı maddesiz ekmeği anlayabilirsiniz

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre katkı maddelerinin kanser oluşumunda önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Jale Çatak, ekmekte güzel bir görüntü sağlanması, ağartmak, hacminin artması, hamurun işlenmesinde kolaylık, ömrünü uzatmak ve bayatlamayı geciktirmek, dayanıklılığı artırmak, ucuz olmasını sağlamak gibi sebeplerle katkı maddeleri kullanıldığını söyledi. Koruyucu, işlev ya da dayanıklılığı artırıcı malzemeler kullanıldığını belirten Çatak, katkı maddeli ekmeğin basınç uygulanarak, rengine ve gözeneklerine dikkat edilerek anlaşılabileceğini dile getirdi.

'Radyasyonu bahane edip diş sağlığınızı ertelemeyin'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden Dt. Beste Gündüz Uysal, tedavilerde kullanılan panoramik ve periapikal röntgen filmlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uysal, hastaların söz konusu röntgenlerle kanser arasındaki ilişkiyi sıkça sorduğuna işaret ederek 'Diş tedavileri sırasında en yaygın olarak kullanılan panoramik ve periapikal röntgen filmlerinin kansere sebep olması konusu hastalar tarafından en merak edilen konulardandır. Kullanılan bu diş röntgenleri teşhis ve tedavinin doğru yapılması için zorunlu yöntemlerdendir' diye konuştu.

KURŞUN ÖNLÜK KORUYOR

Ancak yılda bin diş radyografisi alındığında radyasyon dozunun risk oluşturabileceğini belirten Uysal, 'Periapikal radyografi olarak adlandırılan küçük diş filminin iyonize radyasyon dozu 0.005 mSv, panoramik radyografinin ise 0.009-0.026 mSv'dir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bilgisine göre kişiler için etkin doz herhangi bir yılda 5mSv'i, ardışık beş yılın ortalaması ise 1 mSv'i geçmemeli. Başka bir ifade ile yıllık bin tane diş radyografisi alındığı zaman bu doza ancak ulaşılır. Röntgen çekiminde hastaya standart olarak 0.5 mm kalınlığında giydirilen kurşun önlük, hastanın aldığı radyasyon miktarını yüzde 95 oranında azaltır. Dolayısıyla, diş hekimliğinde rutin olarak kullanılan röntgen filmlerinin hastaları çok fazla radyasyona maruz bırakması söz konusu değildir' ifadelerini kullandı.

Üniversiteli öğrencilerden meme kanserine karşı 'sağlıklı yaşam etkinliği'

Dünya genelinde kanser vakalarında son yıllarda belirgin bir artış yaşanıyor. Meme kanseri ise tüm insanlarda akciğer kanserinden sonra en çok görülen ve en yaygın ikinci kanser türü. Altınbaş Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Altınbaş Tıp Öğrencileri Birliği, hızla artan meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün ekim ayı olarak belirlediği Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Avrupa Kanser Cemiyeti iş birliğiyle sağlıklı yaşam etkinliği gerçekleştirdi. 

Karında şişlik yumurtalık kanserinin habercisi olabilir

Yumurtalık kanseri, kadınlarda en çok ölüme neden olan jinekolojik kanserlerden biri olarak gösteriliyor. En sık 50 yaş sonrasında görülebildiği gibi her yaşta ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, hastaların çok büyük bir kısmına ileri evrede tanı koyulabildiğini ve bu nedenle tedavi sürecinin de geciktiğine dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, geç bulgu verdiği için 'sessiz katil' olarak adlandırılan yumurtalık kanserinin karında şişlik, iştahsızlık hatta kusma gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyledi.

Dünya turunda kanseri yendi şimdi kadınlara umut oluyor

'Dünyada yaşıyorum' diyen Gülçin Söğüt (43), bir bankada üst düzey yöneticilik yaparken işini ve yerleşik hayatını bir kenara bırakıp yola çıktı. İlk olarak dünya turuna sırt çantasıyla başlayan Gülçin Söğüt, bu zamana kadar toplam 100 ülke gezdi. Bir süre sonra gezilerine motosiklet üstünde devam eden Söğüt'ün çocukluk hayali de gerçek oldu. Geçtiğimiz yıl yakalandığı meme kanseri nedeniyle gezilerine bir süre ara veren Söğüt, yaklaşık bir yıl kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördü. Hastalığı atlatan motosiklet gezgini Gülçin Söğüt, meme kanserinde farkındalık yaratmak için eşi Hollandalı Ferry Schouten ile birlikte İstanbul'dan yola çıktı. 'Erken fark et sen kazan' adındaki projenin amacı ise insanlara meme kanserinde erken teşhisi anlatmak. Çift, mayıs ayında başlattıkları gezilerini kasım ayında tamamlamayı planlıyor.

Uzmanından onkoloji hastaları için beslenme önerileri

Yiyeceklerin üretildiği ortam, hava, su ve toprak koşulları, kullanılan kimyasal maddeler, besinlerin üretiminden tüketimine kadar geçen tüm aşamalar sağlığımızı etkilemekte ve bu da beslenmenin kanser oluşumunda önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir.  Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, kanser tedavisinde olumlu düşünmenin, iyi bir beslenmenin ve egzersiz yapmanın tedavi üzerinde pozitif etkileri olduğunu belirtti.

58 yaşındaki kadına kök hücre nakli

İstanbul'da yaşayan 2 çocuk annesi Gülnur Beycioğlu (58), geçtiğimiz ocak ayında gribe yakalandı. Hastalığı devam ederken karnında şişlik oluşan Beycioğlu, doktora gitti. İlk etapta böbrekte kanama olduğu düşünülen kadına vaskülit (damar iltihabı) tanısı ile bazı tedaviler başlandı. Bir süre küçülme gösteren kitlenin tekrar büyümesi sonrası hematoloji bölümüne başvuran hastaya yapılan biyopside 4. evre lenf kanseri teşhisi konuldu. Kemoterapi ile tümör temizlendikten bir süre sonra hastalık beyninde nüks etti. Beyine nüfus edebilen akıllı ilaçlarla yapılan tedavisi sonrasında beyin de tümörden temizlendi. Takiben lenfomadan tamamen kurtulmak ve hastalığın tekrar nüks etmesini engellemek için kendi kök hücresinden (otolog) nakil yapıldı.

Kanser tanısı alan her 4 erkekten 1'i prostat kanseri

Erkeklerde en sık görülen kanserler arasında yer alan prostat kanseri, üzerinde en çok araştırma yapılan kanserler arasında bulunuyor. Tanı ve tarama programlarındaki yenilikler prostat kanseri tanısı alan hasta sayısına yansıyor. Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri ve Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yencilek, tüm dünyada kanser tanısı alan her 4 erkekten 1'nin prostat kanseri olduğunu ifade ederek, 'Bu noktada iyi haber şu ki, prostat kanserli hasta sayısının artmasına karşın, erken tanı ve tedavideki yenilikler sayesinde, prostat kanserine bağlı ölüm oranları yaklaşık yüzde 60 oranında azaldı' dedi. 

Sütün içindeki kanserojen maddeler evde tespit edilebilecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından geliştirilen 'kğıt tabanlı biyosensör', içtiğimiz sütün içindeki kanserojen madde aflatoksinin tespitini laboratuvar ortamlarından evlere taşıyor. BİLGİ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Dağhan Gökdel ve Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Gül'ün danışmanlığını yürüttüğü projede, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencileri Öznur Mete ve Kuter Erdil ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Tuğçe Ayraç ve Gökalp Akcan birlikte çalıştı. TÜBİTAK destekli projenin 2021 yılında tamamlanması ve ticari ürün olarak piyasaya çıkması bekleniyor.

Karaciğer kanserine yapay zeka desteği

Beş yıldır karaciğer kanseri hücreleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan MÜKKAM Müdürü Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş 'Karaciğer kanseri erken tanı ve tedavisinde önemli olabilecek biyo belirteçleri araştırıyoruz. Sonuçları, tedavinin belirlenmesinde ve hastanın takibinde rehber olabilecek bir yazılıma dönüştürmek üzereyiz' dedi.

Uzun süren öksürük kanser habercisi olabilir

8 haftadan uzun süren öksürük 'inatçı öksürük' olarak tanımlanıyor. Genelde önemsiz gibi görünen, bireysel çözümlerle geçiştirilen öksürük, uzun sürdüğünde ve ihmal edildiğinde ciddi problemler doğurabiliyor. Uzmanlar öksürüğün süresinin altta yatan nedenlerini bulmanın çok önemli olduğunu söylüyor.

Üretim fazlası kumaşlar kanserli çocuklar için gelir olacak

Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin 500 çocuğun kanser hastası olduğu belirtiliyor.  Kanser, çocuklarda, erişkinlere oranla 100 kat daha az görülse de yarattığı tahribat çok daha fazla. Tıbbi tedavinin yanı sıra moral durumunun da büyük önem taşıdığı hastalıkla mücadelede her destek hayati değerde. Hastalıkla paralel ilerleyen zorluklarda hastayı ve yakınlarını yalnız bırakmamak, onların karşılaştıkları engellerde onlara el uzatmak, hem tedavi sırasında büyük bir güç sağlıyor hem de iyileşme konusunda kayda değer bir etki yaratıyor.

Çin'de her gün 7 bin 500 kişi kanserden ölüyor

Ülkede her yıl ortalama 591 bin kişi akciğer kanserinden yaşamını yitiriyor. Çin'de her gün 7 bin 500 kişi kanser hastalıklarından ölüyor

Günde ortalama 450 kişiye kanser teşhisi konuyor

Sağlık Bakanlığı'nın istatistikleri, Türkiye'de yılda ortalama 163 bin 500, günde ise 450 kişinin kanser teşhisi aldığını ortaya koydu.

Kanser riskini azaltmanın 7 yolu

Son yıllarda teknolojik gelişmeler sayesinde kanser tedavisinde kullanılan; kemoterapi, radyoterapi ve onkolojik cerrahi gibi yöntemlerden daha başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Türkiye'de ikinci ölüm nedeni 'kanser'

Kanser, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada.

Rahim ağzı kanseri yarım saatte teşhis edilebilecek

Rahim ağzı kanseri artık "yerli çip" ile yarım saatte teşhis edilecek