Fissür, Latince çatlak anlamına gelmektedir. Fissür çok ağrılı bir hastalıktır. Deyim yerinde ise “yatağı yorganı yırttırır.”
Fissürlü hastalar, ağrılarının ne kadar dayanılmaz olduğunu değişik şekillerde ifade ederler;
“Sabaha kadar eşimin kolumdan desteğiyle antrede yürüdüm”
“Tuvalete girdiğim zaman o kadar çok acı çekiyorum ki, komşularımı yakınlarımı tembih ediyorum, şayet tuvalette gecikirsem bayıldığımı anlayın ve beni çıkarmak için tuvalete girin.”
“4 günden beri uyumuyorum, yatakta sabaha kadar ağlıyorum.” vs. gibi çok dramatik ifadelerle yaşadıklarını doktora yansıtırlar.
Fissürün sebebi çoğu kere kabızlık ise de bazan ishal nedeniyle de fissür oluşabilir. Fissür bebeklikten, ileri yaşlara kadar her yaşta görülür. Cinsiyet ayırımı olmaz. Her iki cinste de fissür eşit oranda ortaya çıkar.
Hanımlarda hamilelik döneminde sık kabızlık oluşması nedeniyle, fissür görülme sıklığı da artar. Geçirilen ağır ameliyatlardan sonra ağızdan beslenmenin azalmasıyla gelişen kabızlık, fissür oluşumunu tetikler. Fissür, aynen soğuk aylarda dudaklarda sık görülen çatlaklar gibi, yaklaşık 1 cm kadar uzunlukta 2-3 milimetre genişlikte bir yaradır. Derinliği bir-kaç milimetreyi geçmez.
Her dışkılama esnasında çatlak tazelendiğinden yara bir türlü iyileşemez. Ağrı, çatlağın en belirgin semptomu iken, kanama ikinci sırada rastlanan belirtisidir. Fissür kanamaları sınırlı kanamalar olup hiç bir zaman tehlike yaratmazlar.
Fissür bazen kanserle karıştırılır. Şüpheli durumlarda biyopsi ile ayırt edici teşhis gerçekleştirilir. Fissür, çok başlangıç döneminde iken kabızlığı önleyen dengeli beslenme, ilaç tedavisi ve oturma banyoları ile iyileşebilir. Ancak bu önlemlerle iyileşen hastaların oranı oldukça düşüktür.
Yetişkinlerde çatlak çoğu kere ilaçlar ve önlemlerle iyileşmez ve kronikleşir. Yaklaşık 14 yaşa kadar olan çocuklarda ise, bu önlemler çok iyi sonuç verir, çoğu kere ameliyata gerek kalmaksızın çatlak iyileşir.
Çatlağın oluşumunda en önemli sebep olan kabızlığı giderilmesi, hastalıktan korunmada çok yararlıdır. Kabızlık, çoğunlukla yanlış beslenmeden kaynaklanır. Tek yönlü değil değişik ve her gıdaları, özellikle posa ve liflerden zengin olan bitkisel gıdaları tüketmek kabızlığı önemli derecede ortadan kaldırır.
Tek başına çorba tüketimi, kabızlığın en önemli sebebidir. Bu durum halkımızın çok sıklıkla yaptığı en önemli yanlıştır.
Botoks, fissürün tedavisinde beklenildiği kadar başarılı sonuç vermemiştir. Laserin fissür tedavisinde yeri yoktur.
Fissür, hasta narkoz almadan, lokal anestezi ile hastaneye yatmaya gerek olmaksızın, ayaktan uygulanan 5-10 dakikalık bir uygulama ile tedavi edilir. Hasta hemen ertesi günü işine dönebilir.