Hemoroid (BASUR) Nedir? Hemoroid kanser belirtisi olabilir - Op. Dr. Cenap Şirin

Hemoroid (BASUR) Nedir? Hemoroid kanser belirtisi olabilir


Basur (Hemoroid) belirtileri, Hemoroid kansere çevirir mihemoroid kansere yol açarmıhemoroid kanser belirtisi olabilir mihemoroid kanser mi gibi yüzlerce soru gelmekte ve hemoroitle kanser sıklıkla karıştırılmaktadır.

Her ikisinin de en önemli ve ilk belirtisi anüsten kanamadır. Kanamanın nedenini hastanın kendi kendine anlaması çözmesi mümkün değildir.

Bu nedenle anüsten kanaması olanlar haklı bir panik içinde olurlar. Aslında her iki hastalığı ayırt edecek kriterler de yok değildir.

Ancak kesin teşhisi bir hekimin koyması kaçınılmazdır. Kalın barsak kanserinde yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk belirti anüsten kanama olmakla beraber, kesilmeyen ishaller ve açıklanamayan kabızlıklar ve karında şişkinlik de kanserin belirtisidir.

Kanserli hastada iştah azalması birkaç aylık bir sürede onlarca kilo kaybı da dikkat çekici belirtilerdir. Kanserli hastada anüsten olan kanamalar, içeride birikmiş, rengi normal kan rengine göre değişmiş, adeta iltihapla karışık izlenimi veren, bir defada bol miktarda olan kanamalardır.

Kanser kanaması büyük abdestle birlikte olur. Koyu vişne renkli, iltihabi kokuludur. Abdest sonrası kesilir. Kanama ile birlikte çoğunlukla, aylardır süren açıklanamayan karın ağrıları, karında nahoş şişkinlik duyguları da vardır.

Kanser hastaları hızla da kilo kaybederler.

Hemoroit kanamaları ise, hasta abdestini yaptıktan sonra başlar, tuvalete taze kan damlayarak akar.

Hemoroitte hasta anüste memeleri eliyle fark eder. Kanama da bu memelerden olmaktadır.

Hemoroitte, hasta abdestini yapıp tuvaletten çıktıktan sonra kanama kesilir. Ancak çok eski ve iri hemoroitlerde tuvalet dışında da kanamalar olabilir.

Hemoroit kanamalarında kan, parlak taze, açık kırmızı renklidir. Çoğunlukla damlayarak ya da enjektörden, su tabancasından fışkırır gibi kanar.

Hem hemoroit hem de kanser kanamaları hastayı aşırı kansız bırakabilir, her iki durumda da hastaya litrelerce kan vermek durumunda kalınabilir.

Bazı hastalarda yıllardır hemoroit bulunurken diğer taraftan kanser de eklenebilir. Ancak bu hemoroidin kansere dönüşmesi değildir. Hemoroit kansere dönüşür mü? Elbette dönüşmez. Bu durumda hasta şikâyetlerinin hala hemoroitten kaynaklandığını zannedebilir.

Böyle durumlarda yanlışlıkla hemoroid tedavisine öncelik tanınabilir ve kanser alttan alta seyrini sürdürür.

Kesin teşhisi ancak hekimler koyabilir.

Her iki hastalığın tedavileri de tamamen farklıdır.

Kanserde barsak ameliyatı gerekirken, hemoroitte; ayaktan yapılan basit, günübirlik operasyonlarla çok iyi sonuç alınmaktadır.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI