Hemoroidden nasıl korunabiliriz? - Op. Dr. Cenap Şirin

Hemoroidden nasıl korunabiliriz?


Geçen yazımızda hemoroidin (basur) belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vermiştik.

Hemoroid; kanama, kaşıntı, meme oluşumu ve ağrı şikâyetleriyle hastayı rahatsız eder.

Kanama; hastada güç kaybı dermansızlık, kansızlık yapar, bazan kan vermeyi gerektirecek kadar aşırı kanamalar olabilir.

Kaşıntı; hastanın meslek hayatını zorlaştırır, sosyal ilişkilerini zedeler, psikolojik travma yaratır, hayatı çekilmez hale getirir.

Hemoroidin oluşumunu ve ilerlemesini engellemek için bazı önlemler etkili olurlar.

Öncelikler kabız olmamaya, tuvalette uzun kalmamaya,  lüzumsuz ıkınmalardan kaçınmaya özen gösterilmelidir.

Kabızlığın en önemli nedeni yanlış beslenmedir.

Fast food, yani Türkçe anlamıyla “çabuk yemek” “ayaktan atıştırma”, “geçiştirme”, “çabucak yemek”, şeklindeki günümüzde sık başvurulan beslenme alışkanlığı kabızlığın en önemli nedenidir.

Fast food, “zararlı gıda” kavramı ile neredeyse eşanlamlıdır. Besin değerinin düşük, kalori oranının yüksek oluşu, bol miktarda tuz veya şekeri, zararlı yağları, renklendirici katkı maddeleri ile tansiyon, obezite, kanser, kemik erimesi risklerini artırdığı gibi kabızlığın da başlıca nedenidir.

Kabızlığı azaltmanın en emin yolu doğal beslenmedir. Her türlü sebze yemeği, salatalar ve meyve tüketimi, doğal ekmekle beslenme, bol su içilmesi kabızlığı önemli derecede engeller.

Hastalarımızda bu konuda karşılaştığımız en önemli problem; sebze tüketmeleri öğütlendiğinde, hastaların, genellikle çorba tüketimine yönelmeleridir. Bu yanlış anlama kabızlığı daha da artırmaktadır. Çünkü çorba; posa içermediği için tek başına tüketildiğinde kabızlığı daha da artırır.

Yalnızca kepek ekmek tüketimi de kabızlığa çare değildir, mutlaka sebze ve meyve tüketimi ile desteklenmelidir.

Tuvalette kalış süresini uzatan, temizlenme takıntısı, tam boşalmama takıntısı gibi paranoyak takıntılar nedeniyle saatlerce tuvalette oyalanmalar, ıkınmayı uzatarak hemoroidin ilerlemesini çabuklaştırır.

Alaturka tuvalet kullanmak, tuvalet ihtiyacını ertelememek, tuvalette birkaç dakikadan fazla kalmamak, günün aynı saatlerinde tuvalete gitmek gibi alışkanlıklar ıkınmayı azaltarak hemoroidin ilerlemesini yavaşlatırlar.

Acı yiyecekler hem lokal tahriş yaparak, hem de ıkınmayı tetikleyerek hemoroit gelişimini olumsuz etkilerler.

Çiğ köfte, süs biberi aşırı dozda acı içeren yiyeceklerden hemoroit hastaları uzak durmalıdırlar.

Dar kıyafetler yarattıkları dolaşım bozukluğu ve anal bölgedeki tahriş nedeniyle hemoroidi olumsuz etkilerler, rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Anal bölgenin temizliği gelişecek enfeksiyonları engelleyeceği için önemlidir. Ancak temizlik için aşırıya kaçmak, kimyasal maddeler, ya da sürekli olarak sabun kullanmak zararlı olmaktadır. Bol su ile temizlik yeterlidir.

Her şeye rağmen hemoroit olmuşsanız dünyanın sonu değildir.

İlaç tedavileri, ya da gerekiyorsa on-onbeş dakikalık ayaktan bir operasyonla hastanede bile yatmaksızın mutlaka sağlıklı günlere dönersiniz.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI