Hemoroit (Basur) nedir, belirtileri ve tedavisi - Op. Dr. Cenap Şirin

Hemoroit (Basur) nedir, belirtileri ve tedavisi


Hemoroit (Basur), anüsün bir hastalığıdır. Kanama anlamına gelir. 15 yaşını geçen herkeste ortaya çıkabilir.  30-50 yaşları arasında daha sık rastlanır. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür.

Kısmen genetik bir hastalıktır, ancak yüzde yüz kalıtsal değildir. Yani her hemoroitlinin çocukları mutlaka hemoroit olmazlar. Ancak, anne-baba da hemoroit varsa çocuklarında hemoroide yakalanma ihtimali yükselir.

Meslekler hemoroidin sebebi  değildirler, ama hastalığın ilerlemesinde etkili olurlar. Çok uzun süre oturulan veya ayakta kalınan meslekler  hemoroidin gelişip ilerlemesini hızlandırırlar.

Beslenme tarzları da, meslekler gibi hemoroidin oluşmasının sebebi değildirler.  Beslenme yanlışlığından insanlar hemoroit olmazlar ama acılı baharatlı gıdaların aşırı tüketilmesi hastalığın ilerlemesini  hızlandırır. Sürekli olarak aşırı acılı gıdalar tüketmek, sebze ve meyveler gibi bol posalı gıdalardan yoksun beslenmek hemoroidin belirtilerini alevlendirir.

Hemoroitte başlıca şikâyetler; kanama, ağrı ve meme adı verilen şişliklerdir. Belirtiler her zaman aynı seviyede kalmaz. Zaman zaman şikâyetlerde artma ve azalmalar olur. Hemoroitli hastalar kanamadan ve memelerin varlığından şikâyet ederler. Kaşıntı, hemoroitte sık rastlanan yakınmadır. Hemoroitte ağrı ön planda bir şikayet değildir. Memeler anüs civarında sürekli ıslaklığa sebep olur. Hemoroit memeleri iltihaplanarak şiştiklerinde dayanılmaz ağrılar olur.

Hemoroitte kanama nadiren risk oluşturacak boyutlara varırsa da kanama bazan çok uzun sürüp kan vermeyi gerektirecek boyutlara ulaşabilir.

Memeler başlangıç dönemlerinde anüs içerisinde iken zamanla anüsten dışarı çıkıp sarkmaya başlarlar. İleri dönemlerde ise artık hep anüs dışında kalırlar. Memelerin içeride-dışarıda oluşlarına göre basur evrelendirilir. Hemeroit, memeler sadece içerdeyken I, hep dışarıda olduklarında da IV. evrededir. II. ve III. evreler ara evrelerdir.

Hemoroit tedavisinde bir çok yöntemler vardır. Hemoroit tedavisinde  en önemli sorun hastaların utanma duygusudur. Bu duygu nedeniyle hastalar uzun yıllar hastalıklarını gizlerler. Ancak ileri evrelerde ateş bacayı sardıktan sonra hekime başvururlar.

Utanma duygusundan dolayı hemeroitte gizemli tedavi yöntemlerine sık başvurulur. Değişik otlar, sülük, çeşitli yağlar denenir. Tabii ki hiç biri yarar sağlamaz.

Hemoroidin ilk dönemlerinde bazı ilaçlar, beslenmede acılardan kaçınma, bol lifli bitkisel gıdaların tüketimi, hastalığın ilerlemesini durdurup şikayetleri azaltır, ancak tam iyileşme sağlamaz. Zaten bu evrelerde cerrahi tedavi de gerekli değildir. Bu önlemlerle hasta hayatını sorunsuz sürdürecek duruma çabucak gelir.

Hemoroit III. ve IV. evrelere eriştiğinde hastanın günlük hayatını etkiler. İlaç tedavisi bu evrelerde artık yararsızdır.

İlaç tedavisi yararsız olduğunda hastalığın çaresi cerrahidir.

Son gelişmelerle hasta, hastanede yatmadan narkoz almadan, ayaktan bir uygulamayla yarım saat içinde tedavi olup hastaneden ayrılmakta, operasyon sonrası evinde de istirahati gerekmeden sağlığına kavuşmaktadır.

 

Hemoroid'in Evreleri

Hemoroid'in Evreleri

Hemoroid'in Anatomik Görüntüsü

Hemoroid'in anatomik görüntüsü

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI