Sivilce (Akne Vulgaris) tanı ve tedavi yöntemleri - Uzm. Dr. Dilek Peker

Sivilce (Akne Vulgaris) tanı ve tedavi yöntemleri


Akne vulgaris, halk arasında sivilce olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Toplumumuzda sık görülmesi ve kozmetik açıdan kişiye rahatsızlık vermesi nedeniyle de özellikle önemlidir.

Akne vulgaris sıklıkla 12 ve 18 yaş arası gençleri etkilemektedir. Bu yaşlar kişinin dış görünüşüne en çok önem verdiği yaşlardır. Akne problemi yaşayan gençlerde sıklıkla içe kapanıklık ve kendine güvesizlik gibi psikolojik sorunlar oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra sivilcelerin her yaşta ve her dönemde rastlanabilen bir hastalık olması genel toplum sağlığını etkilemektedir.

Sivilce Nasıl Oluşur ?

Yağ bezlerinin büyük kısmı kıl kökleri içerisindedir. Yağ bezlerinin cildimize açılan kanalları vardır. Bu kanallardan sebum adı verilen bir madde salgılanır. Sebum dış ortamdaki bakterilerin vücuda girmesini engellemektedir. Bu nedenle de yeterli miktarda salınması gereklidir.

Yağ bezlerinin aktivitesini etkileyen en önemli unsur hormonlardır. Androjen adı verilen ve her iki cinsiyette de var olan erkek tipi hormonların seviyesindeki artış; sebum salgısının fazlalığına neden olur. Fazla miktardaki sebum, kıl kökünden dışarı çıkamayarak içeride birikir. Biriken sebum, ölü hücrelerin arınmasını engeller ve bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur.

Ayrıca follikül içinde biriken keratinöz madde sebumla birleşerek komedon oluşumuna neden olur. Açık komedonlar, derinin altında siyah noktalar şeklinde görülür. Kapalı komedonlar ise derinin altında, minik kabarcıklar şeklinde görülür.

Sivilceler, içinde sarımsı renkte olan sıvı olan ve püstül adı verilen iltihaplı kabarcıklar şeklinde olabileceği gibi; deri altında yer alan ve daha derinde gözüken, ağrılı ve iltihaplı sert nodül ya da kist şeklinde de olabilir.   

Sivilce oluşum nedenleri arasında genetik yatkınlık da vardır. Anne ve babasında sivilce problemi olanlarda bu hastalık daha sık görülür. Bazı kozmetik ajanlar, saça uygulanan yağlı şampuanlar da sivilce oluşturabilir. Havuzlarda yer alan klor maddesi, kortizon, lityum gibi ilaçlar sivilce artışına neden olan diğer faktörlerdir. Böbrek üstü bezleriyle ilgili hastalıklar, yumurtalık kistleri ya da tümöral oluşumlar da sivilce oluşum sebepleridir.

Akne Tedavisi

Akne tedavisi kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Akne, tedavi edilebilen bir cilt hastalığıdır. Ne yazık ki kendi kendine geçebileceğine dair yanlış inanışlar, tedaviyi geciktirerek kalıcı izlerin oluşmasına neden olur.

*Öncelikle derinin temizliği çok önemlidir. Cilt tipine uygun bir yıkama jeli veya sabun her hastanın uygulayacağı ilk adımdır.

*Derinin yüzeyine uygulanan kremler, jeller ve solüsyonlar, komendonlar ve kızarıkların tedavisinde kullanılır. Propiono bakterium acnes'e yönelik topikal antibiyotikler de tedaviye eklenmelidir.

Sistemik tedaviler

Ağızdan alınan antibiyotik türevi ilaçlar arasında en sık tetrasiklin grubu ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca azitromisi gibi antibiyotikler de tedaviye eklenebilir.

Hormonal tedaviler de aknenin kontrolünde olumlu sonuçlar vermektedir. Dolaşımdaki testeron miktarını azaltarak sebum üretimini azaltmış olurlar.

İzotretinoin, şiddetli yada diğer tedavilere dirençli aknelerde çok etkili bir ilaçtır. Sebum üretimini ve bakterileri azaltır. Kuruluğa bağlı yan etkilerinin fazla olması ve aylık kan takiplerinin gerekmesi nedeniyle, tedavinin takibi bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Lazerle karbon peeling tedavisi

Kliniğimizde uyguladığımız ve oldukça etkili sonuçlar aldığımız bir tedavi şeklidir. Yan etkilerinden dolayı ilaç kullanamayan hastalarımızda sıklıkla başvurduğumuz bir tedavi şeklidir. İşlem, düşük enerjiyle sık atış yapan ve çok hızlı çalışan bir lazer olan q switch ND Yag lazer ile yapılmaktadır.

Uygulama öncesi cilt karbon kremi ile boyanır. Lazer ile karbonla boyanmış bölgelere ışınlar gönderilir. Bu arada anlık bir yüksek ısı ortaya çıkar. Lazer, cilt yüzeyinde karbon krem içerisinde yer alan atomize karbon parçalarını yüksek bir hızla patlatır. Böylece cilt yüzeyinde bulunan ölü doku anında buharlaşarak, ciltten uzaklaşır. Karbon peeling uygulamaları aktif akne tedavisinde cilt yüzeyinde oluşan yağın giderilmesinde, gözeneklerin küçültülmesinde ve bakterilerin yok edilmesinde kullanılmaktadır.

Özetle akne tedavisinde kullandığımız q switch ND yag lazer ile

*Akne sayısı azalır, kızarıklık ve iltihabi görünüm azalır.

Gözenekler küçülüp kapanır.

*Cilt yenilenir.

*Kistler küçülür.

*Sivilcelerin yeniden oluşma ihtimali azalır. 

 

Son Aranan Haberler

sivilce nasıl geçer

sivilce nasıl geçer doğal yöntemler

sivilce lekelerine çözüm

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI